Dementie

Speciaal voor mensen met dementie hebben we een ‘natuurlijk mediZijn bij onrust’ ontwikkeld.

Dementie

Uit de praktijk blijkt dat de rustgevende en angstverminderende werking van kijken naar natuur een enorme positieve uitwerking heeft op mensen met dementie. We horen terug dat er een sterke vermindering van negatieve emoties, als boosheid en somberheid ontstaat als mensen met dementie naar natuurbeelden kijken.

We creëren natuur in de omgeving waarin mensen verblijven door o.a.:
Natuurfilms die op een bijzondere manier gemonteerd zijn en waarbij de natuur op een herkenbare wijze wordt getoond.
Aankleding van wanden met foto’s. Daarbij maken we gebruik van verschillende formaten en thema’s om het effect te bereiken.
Fotoboek waar samen in gebladerd kan worden en ook aanleidingen zijn opgenomen om met elkaar in gesprek te gaan vanuit de beleving van de mens met dementie.
Daglicht fotopanelen waarbij de kracht van de natuur en daglicht tot hun recht komen. Deze kunnen worden geplaatst op wanden maar ook op plafonds.

Natuurfilm
Teveel prikkels in de omgeving van mensen met dementie roept angst en onrust op. Te weinig prikkels kan ook beangstigend zijn. Ze vervelen zich vaak omdat ze geen gedachten meer kunnen oproepen. Ze zijn erg afhankelijk van hun omgeving. De hersenen van mensen met dementie willen prikkels ontvangen, als die er niet zijn gaan ze zelf op zoek naar prikkels. De persoon met dementie gaat lopen en dwalen en dat is vaak zeer vermoeiend. We bieden iets interessants waarbij ze gaan zitten. Deze dolers gaan vooral op zoek naar geluids-en bewegingsprikkels. Bewegend beeld is daarom heel geschikt.

Wij hebben specifiek een film gemaakt die past bij de belevingswereld van mensen met dementie. De film is rustig, eenvoudig en herkenbaar. Ze bevat niet teveel prikkels maar ze houdt de hersenen aangenaam bezig. De beelden komen overeen met hun herinneringen. De achtergrond staat stil en meestal is er maar 1 onderwerp dat beweegt en de aandacht trekt. Eén onderwerp is minimaal 3 minuten in beeld, met lange shots van 20 seconden of meer, zodat men alle tijd heeft de beelden in zich op te nemen. Klik hier voor meer informatie over de rustgevende natuurfilm voor mensen met dementie.

Gratis en vrijblijvend de natuurfilm voor mensen met dementie twee weken 

uitproberen om zelf het effect op de bewoners te ervaren? 

Klik hier:  Gratis 2 weken natuurfilm

 

Aankleding van wanden met foto’s
Dementerende ouderen vinden het prettig als de omgeving herkenbaar is. Zij herinneren plaatjes van vroeger. Een ouderwetse inrichting zal hen dan ook meer aanspreken. Zo spreekt een foto aan de wand in een ouderwetse lijst hen meer aan dan een foto modern gepresenteerd achter plexiglas. Het moet voelen als vroeger. Hier houden we rekening mee. We adviseren vooral foto’s die rustig zijn, eenvoudig wat betreft onderwerp en herkenbaar van vroeger. Veelal zijn dit natuurfoto’s met als onderwerp dieren, of Hollandse landschappen.

Naast natuurbeelden veranderen we ook gangen in “woonstraatjes” waar bewoners hun “eigen huis”krijgen en daardoor makkelijker hun kamer terug vinden, zij meer een thuisgevoel hebben en er meer beleving en herkenbaarheid is in de gangen van de afdeling.

Het inrichten van afdelingen op een wijze die aansluit bij de beleving van de bewoner met dementie draagt bij aan persoonsgerichte zorg. Het is belangrijk dat mensen met dementie zich als individu erkend, gerespecteerd en vertrouwd kunnen voelen. Een eigen plek met een eigen “gezicht” draagt daar aan bij. De eigen kamer voelt meer als een “eigen huisje” en draagt bij aan meer gevoel van privacy, veiligheid en zich thuis voelen in de woongroep.

Fotoboek
We maken fotoboeken die mensen met dementie zelf of met familie of personeel kunnen doorbladeren. De boeken bevatten herkenbaar beeldmateriaal, van de natuur, of van de stad en omgeving waar de bewoners wonen. Maar ook herkenbaar beeld van vroeger, bijvoorbeeld gemaakt in openluchtmusea in Nederland. Ook kunnen we met historische beelden uit de omgeving of woonplaats het boek zeer herkenbaar maken voor de bewoners van uw instelling.

Fotoboek dementie

Daglicht fotopanelen
Licht heeft een positief effect op mensen met dementie. Onderzoek (Van Someren 2008) toont aan dat dankzij voldoende licht ( >1000lux) bewoners minder depressief zijn en zij een beter dag-nachtritme hebben. De achteruitgang van geheugen en oriëntatie vermogen vermindert met 5 procent. Tevens kan 53 procent van de bewoners meer dingen zelfstandig blijven doen. Mensen met dementie blootstellen aan een hoge lichtsterkte geeft in verband daarmee verlaging van medicijngebruik en verlichting van werkdruk van personeel.

Met behulp van daglicht fotopanelen voor wand en plafond combineren we daglicht met natuurfoto’s. Deze dimbare Led-licht panelen zijn zeer geschikt voor huiskamers, snoezelkamers en donkere gangen.